Vuoden 2008 ensimmäinen reissu suuntautui Islantiin. Tuo niin kaukainen, mutta niin läheinen maa oli ollut mielissämme jo jonkin aikaa ja vihdoin päätimme tutustua siihen yhden pidennetyn viikonlopun ajan.

Reykjavik

Helsingistä pääsee mukavasti suoralla lennolla Reykjavikiin, joka sijaitsee saaren lounaisrannikolla. Kirkkaalla säällä lentokoneesta näkee mukavasti Vatnajökull-jäätikön ja lentoaika on n. 3 tuntia. Lentokenttä sijaitsee itse asiassa n. tunnin ajomatkan päässä Keflavikissa, mutta lentokenttäbussilla pääsee kätevästi pääkaupunkiin.
2716003977_bb3b2a4474.jpg
Vatnajökull.

Kaupunkina Reykjavik on melko pieni, mutta viehättävä. Asukkaita on n. 120 000 ja hintataso korkea, mutta ympäristössä riittää nähtävää ja kadut ovat siistejä.

Majoituimme Plaza-nimiseen hotelliin suht keskustaan, josta pääsi mukavasti kävelemään ympäri kaupungin keskustaa. Hotellin edessä oli pieni tori, jonka ympärillä oli lähinnä ravintoloita.
2716818920_b0ca96d61d.jpg
Toisen yön asuimme ylimmässä kerroksessa.

Huoneemme ei ollut mikään hääppöinen ja ikkunasta näkyi suoraan vastapäisen talon seinä. Telkkarin kaukosäädin ei toiminut ja kävimme sanomassa asiasta vastaanottoon, joilloin meille luvattiin korjaaja paikalle.

Ensimmäisenä iltana kävimme kävelemässä läheistä ostoskatua ja katsomassa paikallista Hallgrimsin kirkkoa, jonka vakuuttavan kokoinen torni sai allekirjoittaneen kaivamaan kameran esiin. Kirkko sijaitsi kukkulan laella, josta näkyi hyvin myös kauempana kohoavat lumiset vuoret.
2716816898_99f2a64e5f.jpg
Hallgrimsin kirkko.

2716004459_312958d043.jpg
Näkymä kaupungin yli vuoristoon.

Kävelyretken jälkeen kävimme syömässä illallisen hotellin vieressä sijaitsevassa ravintolassa ja tulipa maistettua myös paikallista Viking-olutta. Ensimmäinen tuoppi meni kuiviin ikeniin, joten jouduin varmistamaan ohrapirtelön maukkauden tilaamalla toisen mokoman.

Golden Circle

Toiselle päivälle olimme varanneet jo etukäteen Golden Circle -retken, jossa kävimme kolmessa eri paikassa. Golden Circle on n. 300 km pituinen reitti, jonka varrella sijaitsevat Islannin suosituimmat nähtävyydet.

Matka alkoi pienellä kohelluksella, kun aamulla hyppäsimme vahingossa kilpailevan yrityksen bussiin, mutta ennen varsinaista reissua olimme jo oikeassa kulkuneuvossa menossa oikeaan suuntaan.

Gullfoss 

Ensimmäinen pysäkki oli itse asiassa ylhäällä vuorilla oleva tulivuoren kraateri, jota saimme ihastella muutaman minuutin. Sieltä matkamme jatkui Gullfossin vesiputoukselle, jossa riitti ihmeteltävää. Yli 30 m korkea massivinen putous pauhasi lumen ja jään keskellä luoden hyvin arktisen tunnelman. Kannattaa ilman muuta käydä kummastelemassa, jos liikkuu siellä päin.
2716817432_1fe0e46078.jpg
Gullfoss eli "Golden Falls".

Geysir

Ehkä maan tunnetuin nähtävyys lienee vulkaaninen alue, jossa kuumat lähteet purskuttelevat kiehuvaa vettä tietyin väliajoin. Ihastelimme Strokkur-nimistä Geysiriä, joka purkautui lähes tarkalleen kolmen minuutin välein.
2716005445_a27a804403.jpg
Strokkur keräilemässä painetta. 

2716818042_ee83022712.jpg
..ja purkaus.

Alue oli erittäin mielenkiintoinen lukuisine lähteineen ja siellä täällä oli maassa reikiä, joissa kiehuva vesi ainoastaan porisi ikäänkuin kattilassa. Vedessä voi vaikka keittää kananmunan, jos siltä tuntuu ja itse asiassa hajusta päätellen sitä on joku kokeillutkin.

Thingvellir

Viimeinen pysähdyspaikka oli lumoava Thingvellirin kansallispuisto, jossa kävimme meren rannalla näköalatasanteella kuvailemassa. Paikka oli periaatteessa keskellä euraasian ja pohjois-amerikan mannerlaattojen väliä, joten uskoisin että tuokin paikka saattaa joskus vielä täristä.
2716006035_9f1cde1781.jpg
Thingvellirin kansallispuistossa.

Onnenpotku hotellissa

Retkeltä hotelliin palattuamme, huomasimme ettei telkkarin kaukosäädin edelleenkään toiminut. Kävin sanomassa asiasta, jolloin vastaanottovirkailija lupasi tulla katsomaan asiaa hetken päästä. Ehdin juuri levittää väsyneen kroppani sängyn uumeniin, kun virkailija jo koputteli ovelle ja tuli työkalupakin kanssa sisään.

Kymmenisen minuuttia pähkäiltyään hän totesi homman liian vaikeaksi ja kysyi haluammeko vaihtaa huonetta? Meikäläinen olisi hyvin voinut lojua samassa komerossa, mutta vaativa vaimoni ilmoitti topakasti, että "uusi huone, kiitos". Virkailija lupasi palata hetken päästä asiaan.

Hetken päästä samainen kaveri koputteli taas ja kun avasin oven, pyysi hän minut mukaan valitsemaan uuden huoneen. Oli kuulemma kaksi vaihtoehtoa. Hississä matkalla ylös hän sanoi: "Uskon että vaimosi on tyytyväinen uuteen huoneeseen" ja ohjasi peltikorin ylimmäiseen kerrokseen. Perille tultuamme hän avasi kahden "sviitin" ovet ja pyysi valitsemaan niistä. Tarkastin molemmat (myös kaukosäätimet) ja tein päätöksen.

Huone ei varsinaisesti ollut mikään sviitti, mutta erittäin siisti, tilava ja varustettu puolikolmion muotoisella erkkerillä, josta oli mukavat näkymät alas torille. Eittämättä tuon hotellin parhaita huoneita ja hymy oli herkässä, kun marssin alas kertomaan vaimolle.
2716006623_e35419ca92.jpg
Pokeria ja punaviiniä erkkerissä.

Ensimmäisenä yö uudessa huoneessa osoittautui melko jännittäväksi, sillä n. kahden aikaan yöllä huoneen ovi avautui ja sisään marssi tuntematon pariskunta. Kauaa he eivät eteisessä ihmetelleet ja poistuivat välittömästi, kun huomasivat huoneen olevan jo varattu. Oli siinä Koivumäen pariskunnalla taas ihmettelemistä..

Aamulla pohdimme tietysti asiaa lisää ja tulimme siihen tulokseen, että joku hotellin työntekijä luuli huoneen olevan vapaa ja toi naisystävänsä sinne, koska he tosiaan tulivat avaimella sisään. Seuraavaksi yöksi laitoimme oven takalukkoon ja nukuimme rauhassa..:)

Blue lagoon

Kolmantena päivänä suuntasimme kohti kuuluisaa Blue lagoonia, jossa ulkouimala hellii kylpijöitä lämpimällä vedellä. Keskellä vuoria sijaitsevien altaiden vesi on luonnostaan lämmintä eli sitä ei lämmitetä millään tavoin (ainakin käsittääkseni). Altaissa on samean sinertävää vettä ja valkoinen pehmeä savipohja. Savea voi levitellä myös ihoon, on kuulemma hyväksi, mutta ainakin meikäläisen pärstä oli ihan yhtä kulunut huuhdeltuani savet pois. Paikalle on rakennettu myös höyrysauna ja tavallinen sauna. Hieno paikka kaikinpuolin, mutta melko nopeasti nähty.
2716006427_30aef70ba6.jpg
Muikea fiilis, kun kylmällä ilmalla pulahtaa lämpimään veteen.

Yhteenveto

Omalla tavallaan todella eksoottinen maa ja talvella myös arktinen. Kannattaa ehdottomasti käydä ja tehdä retkiä myös. Reykjavik on hyvin "suloinen" kaupunki rakennuksineen ja ympäröivine vuorineen. Kaduilla törmää myös loistoautoihin tuon tuostakin.

Retkimahdollisuuksia on lukuisia. Golden Circlen ja Blue Lagoonin lisäksi on mahdollista tehdä mm. Valas-safareita ja veneretkiä Grönlantiin. Aikaa kannattanee varata 3-4 päivää Reykjavikiin, mutta jos meinaa tehdä pidempiä retkiä ja tutustua saareen laajemmin, niin viikko lienee sopiva aika. Rahaa kannattaa myös varata tarpeeksi, sillä hintataso on kallis.


Plussa ja miinukset

+ Omalla tavallaan erilainen maa (luonto yms)
+ Paljon upeita nähtävyyksiä
+ Reykjavik on siisti(puhdas) kaupunki

- Hintataso
- Haju saattaa häiritä paikasta riippuen

Lisää kuvia

http://www.flickr.com/photos/koivumaki/sets/72157606452596207/