Jouluna 2005 sain mieluisan lahjan kun vaimo yllätti totaalisesti ja antoi lahjaksi Olympian järjestämän Pekingin matkan! Edellisenä keväänä olimme olleet ensimmäisen kerran Olympian järjestämällä matkalla, joten osasin jo odottaa hyvää reissua. Matka toteutui maaliskuussa ja kesti yhteensä kahdeksan päivää. Viikon mittainen kaupunkiloma saattaa kuulostaa pitkältä, mutta Peking on niin iso että nähtävää riittää helposti viikoksi.

Peking

Hki-Vantaalta nousimme Finnairin koneeseen ja suora lento Kiinan pääkaupunkiin alkoi. Lennon aikana ei ikkunasta paljon muuta nähnyt kuin Venäjän maata. Elokuvia katsellessa ja kirjaa lukiessa matka kuitenkin taittuu yllättävän nopeasti ja tulihan se laskeutumisilmoituskin sieltä kaiuttimista. Kentällä maahantulomuodollisuudet hoituivat suhteellisen näppärästi ja opas oli täytellyt kaavakkeet jo valmiiksi kaikkien puolesta lentokoneessa.

Bussimatka kentältä hotellille oli mielenkiintoinen, sillä pelkkä liikenne on jo Pekingissä nähtävyys. Autoja on aivan suunnattomasti ja liikenne matelee paikka paikoin varsin hitaasti. Lisäksi kaupungin kerrostalot ovat korkeita ja ahtaan näköisiä eli asunnot ovat pieniä ja niitä voi olla satoja yhdessä talossa. Myös rakennustyömaita oli joka kulmassa, kun valmistautuminen vuoden 2008 olympialaisiin oli alkanut.

Majoituimme Capital-hotelliin, joka ei ulkoapäin näytä kovin kummoiselta, mutta sisältä on varsin tyylikäs. Aula on tilava ja viihtyisä kuten myös huoneet. Hotelli sijaitsee muutaman sadan metrin päässä taivaallisen rauhan aukiolta, joten Mausoleumiin ja Kiellettyyn kaupunkiin pääsee varsin näppärästi.

Nähtävyydet

Mausoleumi

Jos Pekingiin lähtee, kannattaa siellä myös käyttää aikaa nähtävyyksiin shoppailun ohella. Taivaallisen rauhan aukio on valtavan kokoinen "tori", jossa tilaa riittää kävellä ja valokuvata. Aukiolla sijaitsee Mausoleumi, joka toimii Mao Zedongin "hautana". Ruumis on esillä lasisessa arkussa ja sadat (ellei tuhannet) ihmiset käyvät päivittäin viemässä kukkia arkun viereen. Tiesipä opas kertoa myös että arkun sisällä on Vaisalan Oyj:n valmistama kosteusmittari. Mausoleumissa käydessä kannattaa varautua pieneen jonottamiseen ulkopuolella, joskin jono etenee melko nopeasti.
2733767075_2db4038df8.jpg
Mausoleumi Taivaallisen rauhan aukiolla.

Kielletty kaupunki

Taivaallisen rauhan aukion laidalla sijaitsee Kielletty kaupunki, jossa kannattaa myös vierailla. Alue on lähes neliökilometrin kokoinen ja sisältää lukuisia palatseja Ming ja Qing dynastian ajoilta. Reissumme aikana osa palatseista oli remontissa, joten muistikortille tallentui osittain myös rakennustelineitä ja pressuja.
2733776055_cbccc4207f.jpg
Sisällä Kielletyssä kaupungissa.

Kiinan muuri

Kiinan kuuluisin rakennelma kuuluu kategoriaan "Pakko nähdä". Lähdimme bussilla kohti Badalingia, joka sijaitsee reilun tunnin matkan päässä Pekingistä. Osa muurista näkyi jo matkalla, mutta vasta perillä saimme todellisen kuvan muurin suuruudesta. Kiipesimme ehkä 300 metriä muuria pitkin ylös kukkulalle, josta näkyi kilometrien päähän ja tuntui uskomattomalta kuvitella että näimme muurista vain murto-osan! Muuri on paikoitellen myös todella jyrkkä, joten kannattaa olla varovainen siellä kiipeillessä.
2734624100_c9985ca11f.jpg
Kiinan muuri Badalingissa kuvattuna.

Muita kokemiamme nähtävyyksiä

Edellä mainittujen lisäksi kävimme tutustumassa mm. Keisarilliseen kesäpalatsiin, jonka puutarhat lampineen hakevat vertaistaan. Paikalliset instrumenttien soittajat ja kukkivat kirsikkapuut lisäsivät kummasti tunnelmaa.
2733808279_4d582e3eb7.jpg
Keisarillinen kesäpalatsi.

Ming-keisareiden hautalaakso, Silkki- ja helmitehdas, Pekingin eläintarhan banda-talo ja teatteri akrobaattiesityksineen liittyivät myös kokemuslistallemme. Teatterissa pääsimme todistamaan dramatiikkaa, kun katsomossa syntyi päähänlyöntikilpailu kahden miespuolisen henkilön välillä. Ottelu kesti useita minuutteja ja taisi lopulta päättyä ratkaisemattomaan. Tietääkseni Kiinassa ei juuri törmää väkivaltaan eikä rikollisuuteen, joten lienee melko harvinainen tapaus kyseessä?
2733805587_e39abbe4c6.jpg
Panda Pekingin eläintarhassa.

Shoppailua

Yksi huono puoli Kiinassa on se, että siellä menee paljon rahaa. Hintataso on niin alhainen, että on suorastaan pakko ostaa kaikkea! Parin päivän jälkeen kadutti jo suunnattomasti, että otimme edes matkalaukut reissuun mukaan. Big Mac -ateria maksoi 1,55 euroa ja Peak-merkkisen windstopper-takin ostin 15€:lla. Mukaan lähti mm. alusvaatteita, kenkiä, takkeja, paitoja ja lentolaukku. Uudet matkalaukut olisimme saaneet muutamalla kympillä ja vaimoni osti laskettelupuvun 36€:lla, joka Suomessa maksoi 299€. Laatu näyttää myös olevan kohdallaan eli shoppailua rakastavalle voin suositella Kiinaa. Sieltä ne Suomessakin myytävät tavarat ja vaatteet tulevat..:)

Yhteenveto

Kaikenkaikkiaan matka oli hyvin antoisa ja kokemusrikas. Viikko tuntui verrattain lyhyeltä ajalta, sillä nähtävää olisi ollut enemmänkin. Ruoka oli todella hyvää ja palvelu ystävällistä. Lopuksi pitää kertoa vielä hupaisa juttu liittyen kiinalaiseen ammattiturvallisuuteen:

Huoneemme sijaitsi hotellin 11 kerroksessa ja eräänä aamuna kuulimme kolinaa ikkunan takaa. Ihmetys oli suuri kun avasin verhon ja totesin jonkun miehen roikkuvan köyden varassa ikkunamme takana. Muutaman sekunnin päästä miehiä ilmestyi useampia ja totesin heidän pesevän hotellin ikkunoita! Ukot istuivat köyteen viritetyn keinulaudan päällä ja vieressä roikkui vesiämpäri, jossa kastelivat lastojaan. Rennosti vaan vetelivät ruutuja puhtaaksi ja keinuivat puolelta toiselle. Noh, maassa maan tavalla ja tulipahan nuo ikkunat puhtaammiksi.
2733802861_17c91daca4.jpg
Ikkunanpesijä.

Plussat ja miinukset

+ Hintataso
+ Ruoka
+ Nähtävyydet
+ Turvallisuus

- Saasteet
- Ruuhkat
- Aikaero
- Paikallisten kielitaito

Lisää kuvia

http://www.flickr.com/photos/koivumaki/sets/72157606553494833/